תביעה ייצוגית בדיני עבודה

תביעה ייצוגית היא תביעה המוגשת על ידי אדם פרטי, הקרוי תובע מייצג באמצעות עורך דין, הקרוי בא כוח מייצג, ובאמצעותה תובעים נזק שנגרם לקבוצה גדולה של אנשים שלאו דווקא היו מגישים את התביעה כל אחד בנפרד. לרוב, תובענות ייצוגיות מוגשות בנושאים צרכניים אך היא כלי יעיל גם במסגרת משפט העבודה, כך שככל ונגרם נזק לציבור גדול של עובדים, יכול להיות שניתן להגיש תובענה ייצוגית בשם קבוצת העובדים כולה.

תובענה ייצוגית

בישראל לא ניתן להגיש תובענה ייצוגית באופן ישיר אלא יש להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית. מדובר למעשה בהליך מקדמי במסגרתו שופט בית המשפט צריך לאשר לתובע המייצג לנהל את התובענה הייצוגית כנגד הנתבע ומדובר למעשה במעין משפט מקדמי המתנהל בין הצדדים עוד בטרם התובענה הייצוגית. במסגרת הבקשה לאישור התובענה הייצוגית, השופט יבחן את טענות הצדדים ואת הראיות שבידם, כפי שהן מובאות במסגרת הבקשה ובמסגרת תשובת הנתבע לבקשה, ואף יתקיימו דיונים, חקירות, יובאו עדים, יתקיימו הליכי גילוי ועיון, כאשר בסופו של ההליך תתקבל החלטה בבקשה, שלפיה הבקשה נדחית או מתקבלת או לחילופין יחזור בו התובע המייצג מן הבקשה באישור בית המשפט או ייערך הסדר בין התובע המייצג לבין הנתבע, אשר גם הוא, צריך לקבל את אישור בית המשפט. 

תביעה ייצוגית בדיני עבודה

מי רשאי להגיש תובענה ייצוגית בדיני עבודה?

כשם שתובע מייצג רשאי להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית בשם ציבור גדול של צרכנים, כך רשאי עובד להגיש בקשה לאישור תובענה ייצוגית לבית הדין לעבודה בשם ציבור גדול של עובדים, במקרים מסוימים המנויים בחוק ובפסיקה. לגבי משפט העבודה, החריג המרכזי שמונע הגשת תביעה ייצוגית של עובד כנגד מעסיק הינה ככל וחל על מערכת היחסים שביניהם הסכם קיבוצי. אך גם לכך יש סייג. בפסיקת בית הדין לעבודה נקבע כי גם אם חל על יחסי העבודה שבין העובד למעסיק הסכם קיבוצי, כל עוד יוכיח העובד כי ארגון העובדים אינו פועל להגנתו, הרי שיותר לו לנהל תובענה ייצוגית כנגד המעסיק.

מהן עילות התביעה שניתן בגינן להגיש תביעה ייצוגית בדיני עבודה?

ככלל, ניתן לומר שבסיטואציות שבהן המעסיק לא משלם זכויות סוציאליות באופן רוחבי, מלין את שכר העובדים באמצעים שונים, אינו משלם תשלומים שעליו לשלם על פי החוק או על פי הסכמים פרטניים עם העובדים, יכול וישנה עילה להגשת תביעה ייצוגית כנגדו.

איך להגיש תביעה ייצוגית בדיני עבודה?

לא לבד ורק בסיוע עורך דין. אם אתם סבורים שקמה לכם עילת תביעה כנגד המעסיק בגין מעשים מסוימים הפוגעים בכם ובציבור גדול של עובדים בארגון אליו אתם משתייכים, מומלץ לפנות לעורך דין העוסק בדיני עבודה ובעל ידע וניסיון בתובענות ייצוגיות. עורך הדין יבחן את המקרה ונסיבותיו, יבדוק אם אכן קמה עילת תביעה כנגד המעסיק החוסה תחת החוק והפסיקה ואם אכן מדובר בעילה שמתאים לנהלה במסגרת תביעה ייצוגית וייצג אתכם בהליכים אלו.

למשרדנו ניסיון רב בדיני עבודה בכלל ובתביעות ייצוגיות בדיני עבודה בפרט. נשמח לעמוד לרשותכם ואנו זמינים עבורכם למתן ייעוץ משפטי מקצועי.

מחפשים עורך דין דיני עבודה? לייעוץ בענייני עבודה באופן מקצועי ניתן לפנות ללא התחייבות!

האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא. 

שתף עמוד

קבלו הצעה משתלמת

הזינו את פרטיכם בשדות הבאים
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

דילוג לתוכן