יש לכם ליקויי בניה ברכוש המשותף של הבניין בו אתם גרים? קניתם בית חדש מקבלן ויש ברכוש המשותף ליקויי בנייה? עורך דין משה בן בסט עוסק בהיבטי הליטיגציה של דיני המקרקעין ובפרט בתביעות הנוגעות לליקויי בנייה ברכוש המשותף ואתם מוזמנים לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ומקיף.
מהו הרכוש המשותף
ככלל, הרכוש המשותף והשטחים המשותפים הינם השטחים והרכוש המצויים בבעלות המשותפת של כלל הדיירים המתגוררים בבניין ואינם מוצמדים למי מבעלי הדירות המתגוררים בבניין. כך למשל, על פי רוב, הרכוש המשותף בבניין יהיה המעליות, מדרגות החירום, גינת הבניין, הלובי, שטחי הגן, הקיר החיצוני של הבניין, הגגות שאינם מוצמדים לדירות הפרטיות ועוד. מכיוון שהרכוש המשותף שייך למעשה לכל בעלי הדירות בבניין במשותף, ככל וישנם ליקויי בנייה ברכוש המשותף, הרי שהאינטרס לתיקון ליקויים אלו הינו אינטרס של כל אחד ואחד מדיירי הבניין ורצוי לטפל בכך באמצעות עורך דין המומחה לליקויי בנייה.
דוגמאות נפוצות לליקויי בנייה ברכוש המשותף
דוגמאות נפוצות לליקויי בנייה ברכוש המשותף הם פגמים בנראות של הבניין, בחיפוי החיצוני של הבניין, נזילות מים לדירות עקב פגמים באיטום הקירות החיצוניים של הבניין, פגמים במעליות, בלובי, אי תקינות מערכות שונות של הבניין כדוגמת מערכות אש, אזעקות ולמעשה כל חריגה מהמפרט הקבוע בהסכם המכר שנערך בין הדיירים לבין הקבלן שבנה את הבניין ו/או היזם שמולו נערך ההסכם.
מתי ניתן להגיש תביעה כנגד קבלן בגין ליקויי בניה ברכוש המשותף
ליקויי בנייה ברכוש המשותף היא למעשה הפרה של המפרט הקבוע בהסכם המכר המקנה לבעלי הזכויות בבניין את האפשרות להגיש תביעה כנגד הקבלן בעילות נזיקיות ובעילות חוזיות. לצד זאת, חשוב להדגיש שככלל מוטב לתת לקבלן את האפשרות לתקן את ליקויי הבנייה בטרם הגשת תביעה לבית המשפט ורק אם הקבלן יימנע מלתקן את הליקויים יש להתקדם להליך משפטי. בנוסף, על פי חוק המכר (דירות), כאשר דירה חדשה נמסרת לידי רוכש, מחיל החוק על הרוכש ועל הקבלן שתי תקופות הקרויות תקופת האחריות ותקופת הבדק, כאשר לגבי כל אחת מתקופות אלו קובע החוק חלופות שונות ביחס לאחריות הקבלן כלפי דיירי הבניין והליקויים בו. מדובר בתקופות קצובות, שבהן ישנה אחריות של הקבלן לתקן ליקויים מסוימים בבניין, כאשר ככל ויש בבניין שבו אתם גרים ליקויים ברכוש המשותף, אנו ממליצים באופן גורף לפנות לעורך דין העוסק בדיני נדל״ן בכלל ובתביעות ליקויי בנייה בפרט ולא לנהל הליכים אלו מול הקבלן או היזם באופן פרטי, שכן מדובר בתביעות סבוכות, הדורשות בקיאות וידע רב ולא פעם נדרשות בהם חוות דעת מקצועיות וגיבוש אסטרטגיה משפטית עוד בשלבים המוקדמים של ההליך.
אפשרויות התביעה בגין ליקויי הבנייה
באופן עקרוני תביעות הנוגעות לרכוש המשותף יוגשו על ידי נציגות הדיירים (וועד הבית) שהינה ישות משפטית הכשירה לתבוע ולהיתבע. הנציגות יכולה לפנות לבית המשפט בתביעה כספית שבה יעתרו הדיירים לחייב את הקבלן בתשלום פיצוי כספי בגין הליקויים וניתן להגיש תביעה למתן צו עשה, שזו תביעה שבה הסעד המבוקש הוא צו המורה לקבלן לתקן את הליקויים ברכוש המשותף.
אם יש בבניין שבו אתם מתגוררים ליקויים ברכוש המשותף, אתם מוזמנים לפנות למשרדנו לקבלת ייעוץ משפטי מקצועי ונשמח לעמוד לרשותכם.
האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.