רילוקיישן ותושב חוזר – ביטוח לאומי

ישראלים רבים בוחרים לשנות מקום מגורים ועוברים למדינה אחרת, מסיבות שונות כמו למשל למטרת עבודה, לשנות תרבות וחינוך, להיחשף לשפה זרה ולחוות, לשנות תחושה, ולמעשה מדובר בפרויקט אשר דורש מחשבה על פרטים רבים.

ביחס לתושבות בישראל מול הביטוח הלאומי וקופות החולים בישראל, חשוב להתחיל מהגדרת מטרת המעבר לחו"ל וממיפוי הצרכים בישראל, בטווח הקצר והארוך יותר.

ניתן לבחור לשמור על התושבות, לשם שמירת המשך רצף זכויות וכיסוי ביטוחי רפואי, ולזכור כי הדבר כרוך בתשלומים שונים כמו למשל לביטוח הלאומי ולדמי בריאות ולרשויות המס בישראל, כל עוד המדינה ממשיכה להכיר בכם כתושבים.

ניתן גם לבחור לנתק תושבות בביטוח לאומי במידה ויש כוונה לצאת מישראל ולא לשוב בעתיד הנראה לעין, תוך דיווח לביטוח הלאומי ולרשויות המס על ניתוק תושבות.

רילוקיישן ותושב חוזר - ביטוח לאומי

התנהלות מול ביטוח לאומי במקרה של רילוקיישן ותושב חוזר – מה חשוב לדעת

ישראלים רבים טועים לחשוב, כי במידה וימשיכו לשלם תשלומים מינימאליים לביטוח לאומי, בזמן שיש להם הכנסות נוספות מחוץ לישראל למשל, הביטוח הלאומי ימשיך לראות בהם כתושבי ישראל והם ימשיכו להנות מזכויות רפואיות וזכויות סוציאליות נוספות, אך הם מסתכנים בכך שהם פועלים בניגוד לחוק, משום שהמדינה יכולה לראות בהם כתושבי ישראל שזכאים לקצבאות וכאלה שאינם מקבלים הכנסות מחו"ל.

מאידך, ישראלים רבים טועים לחשוב, כי במידה ויפסיקו לשלם לביטוח הלאומי מבלי להודיע על כוונה לנתק תושבות ומבלי ליידע שהם עוזבים לחו"ל, הביטוח הלאומי לא יראה בהם כתושבי ישראל ולא יחייבם בתשלומי ביטוח לאומי ודמי בריאות מהיום בו עזבו את הארץ, אך גם בכך הם מסתכנים בכך שהם פועלים בניגוד לחוק, משום שבמידה וירצו לתבוע קצבאות הביטוח הלאומי יכול לחקור את סטטוס התושבות שלהם ולדחות את התביעה או לדרוש תשלומים רטרואקטיבית.

בנוסף, ישראלים רבים נוטים לעבור לחו"ל ולהמתין 5 שנים עד אשר הביטוח הלאומי יבטל את תושבותם מיוזמתו, אך מצב זה גם נותן פתח לאי בהירות וחילוקי דעות בנושא תושבות בביטוח לאומי וזכאות לזכויות שונות כתושב ישראל.

כאשר לא קיימת בהירות או מחלוקת בנושא התושבות, וישראלים שעזבו לחו"ל מבקשים לחזור לישראל ולהנות מזכויות שונות, כמו למשל מזכויות והטבות מס של "תושב חוזר" או "תושב חוזר ותיק", יהיה עליהם להוכיח ממתי ניתקו את תושבותם בישראל, לרבות ניתוק התושבות מול הביטוח הלאומי. במצב שבו למשל ישראלים עזבו לחו"ל והמשיכו לקבל זכויות סוציאליות כגון שירותים רפואיים וקצבאות, יהיה להם יותר קשה לבסס את זכאותם להטבות להם זכאי תושב חוזר.

אמנה לביטחון סוציאלי – מה זה בדיוק אומר?

חשוב לדעת כי מדינת ישראל חתומה על אמנות לביטחון סוציאלי עם מספר מדינות, בעיקר באירופה ובקנדה, אשר דומה לאמנות למניעת כפל מס עליהן חתומה גם מדינת ישראל מול מספר מדינות בעולם. לכן, במקרים בהם ישראלים בוחרים לשמור על התושבות הישראלית שלהם, ולמדינת ישראל קיימת אמנה לביטחון סוציאלי מול המדינה אליה עברו, ניתן יהיה לקזז מהתשלומים המשולמים או ששולמו לביטוח הלאומי את התשלומים ששולמו לביטוח הלאומי במדינה בחו"ל עד לשיעור מסוים מההכנסות הכוללות, ובכפוף לתשלום של דמי בריאות למדינת ישראל בשיעור מסוים מהכנסות אלו.

לסיכום, מומלץ להיוועץ על ההשלכות בנושא ניתוק תושבות מישראל בטרם עזיבה או במהלך השהייה בחו"ל, ובמידה וכבר קיימת מחלוקת בנושא מול הביטוח הלאומי, מומלץ להיוועץ עם משרד עוה"ד משה בן בסט אשר מספק מגוון נרחב של שירותי ייעוץ משפטי בכל הנוגע לביטוח הלאומי, לרבות במתן חוות דעת בנושא תושבות, הגשת השגות לביטוח הלאומי, והגשה וטיפול בהליכי ערעור בנושא תושבות בבתי הדין השונים. בכל שאלה ובכל בעיה צרו קשר

האמור לעיל אינו מובא כתחליף לקבלת ייעוץ משפטי פרטני והוא מהווה מידע כללי בלבד, אשר אינו מהווה ייעוץ משפטי מחייב ואין להסתמך עליו בכל צורה שהיא.  

שתף עמוד

קבלו הצעה משתלמת

הזינו את פרטיכם בשדות הבאים
ונציגנו יחזרו אליכם בהקדם

דילוג לתוכן